Blogi 1/2021: Pikkuisen enemmän tarinaa minusta

Työnohjaus ja valmennus Tiina Kopalainen”INTOHIMOA EI LÖYDÄ

NÄPERTÄMÄLLÄ PIENIÄ –

SITÄ EI LÖYDÄ TYYTYMÄLLÄ

ELÄMÄÄN, JOKA ON

VÄHEMMÄN KUIN ELÄMÄ,

JONKA KYKENET ELÄMÄÄN”

– Nelson Mandela –


Millaista sinun elämäsi on? Onko se sinua kaikin tavoin tyydyttävää vai puuttuuko jotain? Elätkö intohimosi johdattamana kuin viimeistä päivää flowssa vai pienin askelin hädin tuskin uskaltaen hengittää syvään? Tai ihan kelpo elämää, josta olet syvästi kiitollinen. On tilanteesi mikä tahansa, aina voit voida paremmin ja elää vieläkin merkityksellisempää elämää ja toteuttaa omaa elämäntehtävääsi.

Minua puhuttelee yllä oleva Nelson Mandelan sitaatti, joka haastaa minut etsimään sitä elämää, joka on minulle tarkoitettu. Minulla on usein ollut kumma tunne siitä, että minusta on vielä paljoon muuhun kuin mitä olen tähänastisessa elämässäni tehnyt ja ollut. Ihan kuin kärsimättömänä odottaisin jotain isompaa tapahtuvaksi. Uskon, että kaikki tapahtumat elämässäni ovat valmistelleet minua tulevaan. Minulla on ollut aikaa ja mahdollisuus pohtia, mitä todella haluan elämältä ja mikä on minun unelmaelämääni. Olen myös kysynyt, mitä elämä minulta haluaa. Olen vuosia miettinyt omaa elämantehtävääni  ja mihin minua tarvitaan, joskus ihan epätoivon vimmallakin. 

Olen lähtenyt muuttamaan omaa elämääni voimakkaasti yli seitsemän vuotta sitten tärkeässä tienhaarassa, jossa tein valinnan hypätä tuntemattomaan ja irtautua lähes kaikista siihenastisen elämäni tukipilareista.  Jätin taakseni monta rakastamaani asiaa, koska ahdistus kävi vuosien saatossa  ylivoimaiseksi ja oli vain pakko muuttaa elämän kulkua, sillä muutoin olisin henkisesti ja fyysisesti kuollut. Lähdin kulkemaan polkua, mitä en aiemmin olisi ikinä osannut kuvitella osakseni. Ja minua pelotti niin valtavasti, mutta oli vain hypättävä ja luotettava.

Olen usein kokenut, että minun ei ole sallittu olla sellainen kuin olen tai mitä olen ollut, ajatellut, edustanut, sitä ei ole arvostettu tai hyväksytty. Siksi minun on pitänyt kiskaista itseni irti sellaisista ympäristöistä, joissa vapautta tai arvostusta ei ole ollut.  Ja noista kahleista vapautuminen on tehnyt kipeää, se on raastanut sydäntä, päätä ja kehoa. 

Kun katson elämääni taaksepäin, niin hirvittävän määrän rohkeutta ja sitkeyttä elämäni on vaatinut. Ehkäpä nyt monien muutosten jälkeen rohkenen viimein elää niin kuin oikeasti haluan sellaisessa ympäristössä, tehden sitä, mistä nautin ja jatkaen matkaa niiden ihmisten kanssa, jotka tukevat kasvuani parhaalla mahdollisella tavalla.   

Jen Sincero on sanonut myös minun  elämääni osuvasti ”Oli kyse siitä, etten enää suostuisi olemaan se ihminen, joka tyytyy siihen, mikä hänelle annetaan. Päätin vihdoin ryhtyä ihmiseksi, joka luo itselleen sen, mitä haluaa.”Seitsemän vuotta sitten aloittamani työnohjaajan koulutus oli minulle siunaus ja suunta, josta olin uneksinut ainakin 10 vuotta. Se avasi ajatteluani paljon laveammalle ja toi uusia työkaluja, ennen kaikkea entistä paremman taidon kuunnella, kulkea rinnalla, syvemmän myötätunnon ja taidon esittää eteen päin kuljettavia ja olennaisia kysymyksiä. Aika oleellisia taitoja niin työnohjaajan, valmentajan kuin kirjoittajan ja puhujan tehtävissä.

Moni asia on muuttunut viime vuosina, ennen kaikkea ajattelutapani. Ikinä kuuna kullan valkeana en olisi ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi jossain vaiheessa elämääni, mutta viime vuodet ovat uudistaneet ajatteluani myös talouden näkökulmasta voimakkaasti ja olen kouluttanut itseäni silläkin saralla.  

Kerron Sinulle hieman itsestäni ennen kuin lähdemme matkaan.

Olen siis Tiina Kopalainen ja asun tällä hetkellä Sastamalassa lähellä Tamperetta.  Pirkanmaalla olen asunut jo yli 17 vuotta. Runsaan 20 Keski-Suomessa vietetyn vuoden jälkeen asuin yli seitsemän vuotta Orivedellä ja nyt jo yhdeksän vuotta on vierähtänyt Sastamalassa.  Olen kotoisin Varkaudesta, Savosta ja opiskellut pääosin Jyväskylässä ja Tampereella. Nuoruudessani asuin myös Englannissa, Oxfordissa.

Olen pohjakoulutukseltani  filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta ja  taide- ja ympäristökasvatuksen opettaja Jyväskylän ammatillisesta opettajakorkeakoulusta, minulla on rehtoripätevyys ja olen voimavarakeskeinen työnohjaaja ja prosessikonsultti. Vuonna 2019 valmistuin vielä Brain-Based Couching -ohjelmasta valmentajaksi.  Tällä hetkellä opiskelen mm. digiosaamista. Tutkintoja on kaikkiaan pilvin pimein.

Harrastan monentyyppistä opiskelua ja itseni kehittämistä sekä matkailua, aina kun se on mahdollista. Aiemmin harrastin mm. järjestötyötä ja seuratansseja. Rakastan lukemista, tarinoita, kirjoittamista ja elokuvia. Silti tunnen, etten ole ikinä valmis, vaan olen aina keskeneräinen ja haavoittuva. Ehkäpä juuri se haavoittuvuus tekeekin minusta vahvan. Minun on suhteellisen helppoa eläytyä ihmisten elämäntilanteisiin, koska takana on elettyä elämää jo aikamoinen kilometrimäärä.

Työelämässä olen toiminut pitkään kulttuuri- ja taidehallinnon tehtävissä sekä sivistys- ja koulupuolella ympäri Suomea, sosiaalipuolellakin jonkun verran. Kaikissa toimissa ja viroissa olen ollut esimiestehtävissä ja yhteensä yli 25 vuotta. Olen tehnyt kulttuurityötä yli 20 vuotta viidellä eri paikkakunnalla ja vapaassa sivistystyössä kahdessa kansalaisopistossa rehtorina yli 10 vuotta. 

Tässä vähän työkokemustani pääviivoittain:

 • esimiestyötä yli 25 vuotta erityyppisissä ja -kokoisissa organisaatioissa ja työyhteisöissä
 • kulttuurityötä kulttuurijohtajana 20 vuotta viidellä eri paikkakunnalla
 • koulutus- ja sivistystyötä rehtorina 10 vuotta kahdessa alueellisessa kansalaisopistossa
 • koulutus- ja tapahtumasuunnittelua 25 vuotta
 • järjestötyötä mm. toiminnanjohtajana sosiaali- ja terveysalalla
 • työnohjaustyötä erilaisissa työyhteisöissä niin yksilöille kuin ryhmille, esim. liike- ja koulutuselämässä
 • ryhmätyöskentelyä runsaasti erilaisten ryhmien kanssa
 • toiminnallisia menetelmiä

Työelämässä olen ikäni järjestänyt ihmisille mahdollisuuksia ja resursseja niin, että työntekijät ja palvelujen käyttäjät ovat voineet keskittyä parhaiten taitamiinsa tehtäviin. Viime vuosina laaja-alainen auttamistyö on ollut lähellä sydäntäni. Buddha on sanonut että, “If you light a lamp for someone else it will also brighten your path”. Auttaessani muita autat myös aina itseäsi ja samalla valaiset myös omaa polkuasi.

Olen ikäni ollut kiltti ihminen ja kympin tyttö koulussa, mutta samalla olen eloisa, särmikäs, temperamenttinen, rauhallinen, pulppuava, energinen, utelias, pohjattoman kannustava ja lämminsydäminen. Tuosta kiltteyden ja velvollisuudentunnon perikaavusta on ollut aika työ loikata elämään omannäköistä elämää, jossa itse määrään tahdin ja suunnan. Olen selviytynyt monenlaisista elämänvaiheista ja kriiseistä, joita meillä kaikilla on tähän ikään mennessä plakkarissa ja niistähän se mielenkiintoinen särmä sitten syntyykin. Koen, että oma henkisesti rikas elämäni auttaa minua työssäni työnohjaajana, valmentajana, kirjoittajana ja puhujana. 

Elämäntehtäväni on auttaa ja inspiroida ihmisiä heidän pyrkimyksessään parhaimpaan mahdolliseen elämäänsä, saavuttaa asettamansa tavoitteet ja oppia nauttimaan elämästä. Opiskellessani  amerikkalaisessa GoProCoaching-koulutuksessa kirjoitin elämäntehtäväni seuraavasti ja allekirjoitan sen edelleen:

“The Purpose of my life is to be vibrant and fully alive and to adore and love me, my family and the world and to share all my gifts to the world so that I inspire other people and make a difference in the world.”

Eli auttaa ja inspiroida ihmisiä sillä taidolla ja tiedolla, mikä minulla on.  Auttaa löytämään elämäänsä se ”elämän kultainen kortti”, kuten eräs kollegani hyvin sanoi. Olen tehnyt paljon töitä itseni kanssa, rankannut omaa ravintopuoltani, huoltanut ja hoitanut kehoani ja askarrellut mieleni kanssa paljon, opetellut hyviä rutiineja, opiskellut, harjoitellut, tehnyt unelmatyöskentelyä.   

Ehkäpä tärkein ja samalla vaativin tehtäväni elämässäni on ollut tietoisesti oppia nauttimaan elämästäni, mitä sitten ikinä teenkin. Ja se on ollut kova duuni oppia entiselle suorittajalle  ja duracellpupulle. Päässäni on usein jyskyttänyt ajatus, onko minulla oikeus nauttia tästä ja tästä, jos joku toinen kärsii tai on puutteessa. Omat uskomusjärjestelmäni ovat rajoittaneet tekemisiäni kovasti. Viime vuosina olenkin sitten lähtenyt tietoisesti rikkomaan rajojani, uudistamaan uskomuksiani  ja oppinut ihan uudenlaista asennetta elämään. Olen aina ollut positiivinen ja nähnyt asioissa myös mitalin toisen puolen, mutta silti tehtävää riittää. Puhdistautuminen omista rajoitteista ja uskomuksista on nimittäin koko loppuelämän kestävä työ.

Minulla on valtavasti unelmia ja haaveita, elän niistä suorastaan. Toivo on tärkeä kannatteleva peruselementti elämässäni. Teen jatkuvasti uusia unelma- ja aarrekarttoja ja vedän puoleeni omia unelmiani. “Ihmeitä alkaa tapahtua, kun annat enemmän energiaa unelmillesi kuin peloillesi” kertoo lainaus Mielen ihmeet -sivustolta. 

Olen erityisesti viimeisten seitsemän vuoden aikana juossut koulutuksesta toiseen, koska se on ollut intohimoni.  Olen opiskellut  EFT:tä, TRE:tä,  Theta Healingia, NLP Hypnoosia, oman elämän johtamista, itsensä kehittämistä, kehonhallintaa…kaikkea  itsensä kehittämisen alueella lukemattomissa opinahjoissa. Nyt on kuitenkin vihdoin aika lähteä tekemään työtä itsenäisesti, koska uskon, että minulla on annettavaa maailmalle.

Minulla on paljon esikuvia, idoleita, ikoneita ja ihailen monia ihmisiä. Muutamia merkittäviä vaikuttajia ovat olleet mm. Eric Worre lukemattomine kouluttajineen GoProCoachingissa, Brendon Burchard, Jen Sincero, Anthony Robbins, Joe Dispenza, Debbie Ford, Deepak Chopra, Dialogicin työnohjaajakouluttajat, Sami Minkkinen, Prinsessa Diana, Anni Swan, Otto Manninen, Belcim Bilcin, Engin Akyürek ja monet muut  taiteilijat…sekä ihanat kouluttajani, valmentajani, asiakkaani, ystäväni, rakkaat lapseni ja läheiseni, joilta olen oppinut niin paljon. Rakastan lukemista, kirjallisuutta, kirjoittamista, musiikkia, taidetta ja ne ovat aina läsnä elämässäni. Niistä poimin myös paljon inspiraation lähteitä.

Olen siis työnohjaaja ja valmentaja ja tällä hetkellä eniten kirjoittaja, johon minulla on valtava palo. Kerään ympärilleni ihmisiä, jotka nauttivat elämästä, unelmista ja myös toteuttavat unelmiaan ja tavoitteitaan. Minusta ihminen on kauneimmillaan, kun hän on innostunut, intohimoinen ja tekee ja on sitä, mitä rakastaa. Se nimittäin näkyy ja tuntuu kilometrien päähän. 

Tässä muutamia ajatuksia, joilla haluan tukea, ohjata ja kannustaa ihmisiä saavuttamaan oman parhaansa:

 • Myönteinen asenne tuottaa myönteistä toimintaa ja elämää
 • Ihmisessä itsessään on kaikki tarvittava tieto haasteiden voittamiseksi
 • Kaikilla ihmisillä on voimavaroja ja taitoja
 • Taiteen ja kulttuurin avulla voi voimaantua
 • Jokainen voi luoda omasta elämästään omien unelmiensa näköistä ja auttaa muita tekemään samoin
 • Unelmoi isosti ja usko itseesi

Lämpöisin terveisin

Tiina

Kasva. Kehity. Kukoista.

Posted by Tiina Kopalainen